Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η Τζωρτζέλα του ΣΤΑΡ γοητευμένη από τον Κ.

Αφιερωμένα (κείμενα, βίντεο και φωτογραφίες) σε όσους παίρνουν την Χρυσή Αυγή και το ναζιστικό της ιδεώδες για πλάκα, σ' αυτούς που αρέσκονται στην υποτιθέμενη μαγκιά της δράσης της και στους καμένους εγκεφάλους που την ψήφισαν και σκέφτονται να την ξαναψηφίσουν...

(Ακολουθήστε την σειρά εναλλαγής κειμένου και videos για μια πιο ολοκληρωμένη ανάγνωση.)
Ταξιδεύουμε απ’ τα χαράματα μέσα σε φορτηγά βαγόνια. Είναι θεοσκότεινα. Οι πιο πολλοί έχουμε κιόλας περάσει σαράντα μέρες στην απομόνωση και τέσσερις μήνες σ’ ένα μικρό στρατόπεδο κοντά στο Ζίμερινγκ. Ήταν κι ένας Εβραίος εκεί. Οι Ες-Ες σχηματίζανε ένα ανοιχτό κύκλο γύρω του και φωνάζανε: «Μπάλα». Ο Εβραίος άρχισε να τρέχει απ’ τον ένα στον άλλο κι αυτοί τον κλοτσούσαν στα πόδια, στην κοιλιά, στα πλευρά, στο κεφάλι. Το ποδόσφαιρο σταματούσε όταν η «μπάλα» έμενε ασάλευτη πάνω στη λάσπη από χώμα και αίμα. Όταν βαρέθηκαν να παίζουν κάθε μέρα το ίδιο παιχνίδι, τον πνίξανε σ’ ένα ρέμα που κυλούσαν μέσα οι οχετοί.
Μόλις το σλέπι (σ.σ. φορτηγό ποταμόπλοιο) άφησε την όχθη, ο Ες-Ες που ήταν επικεφαλής, άρχισε να μας λέει πως μέσα στο στρατόπεδο πρέπει να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλιώς δε γλιτώνουμε. Εκεί μέσα, έλεγε, ούτε ο Θεός θα μας δει ποτέ, ούτε κανείς άλλος. Βοήθεια και έλεος δεν μπαίνει. Όλες οι τρύπες με τον υπόλοιπο κόσμο είναι φραγμένες. «Ό,τι κάνετε σεις οι ίδιες. Το μόνο που μπορείτε να περιμένετε είναι να βοηθά η μια την άλλη…Θα σας δείξω αμέσως τι θέλω να πω…Ποια από σας ξέρει να κολυμπά;» Μερικές γυναίκες σηκώσανε τα χέρια τους…«Ωραία, είπε ο Ες-Ες. Έλα εδώ εσύ, η ψηλή»…Ήταν μια Γιουγκοσλάβα μέχρι τριάντα χρονών…Ύστερα φώναξε σε μιαν άλλη απ’ αυτές που δεν ήξεραν κολύμπι…«Έλα δω κι εσύ, για σένα φροντίζω. Βάλτε το δεξί σας χέρι πλάι πλάι.» Πήρε ένα σύρμα κι έδεσε τα χέρια τους γερά. Τις έφερε εδώ, άκρη άκρη και είπε: «Δείξτε μου τώρα πόσο αγαπιέστε. Ή η μία θα σώσει την άλλη, ή θα πνιγείτε και οι δυο». Τις έσπρωξε και τις έριξε στο νερό. Ώσπου να πνιγούνε, παλεύανε με το νερό πάνω από μισή ώρα. Στην αρχή το σλέπι σταμάτησε για να τις βλέπουμε. Ύστερα τις ακολούθησε, γιατί το ρεύμα τις παρέσερνε. Άμα βουλιάξανε, ο Ες-Ες είπε στο σλεπιτζή να κάνει κι αυτός μια αναφορά πως οι δυο γυναίκες πήγανε να το σκάσουν κολυμπώντας.

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Φως στο τούνελ ; Για ποιον όμως ; Σχόλιο για τις εκθέσεις ΔΝΤ - ΕΕ για την ελληνική οικονομία και την προοπτική διαμόρφωσης ενός νικηφόρου κοινωνικού – πολιτικού μετώπου Του Δημήτρη Μαριόλη

Φως στο τούνελ ; Για ποιον όμως ;
Σχόλιο για τις εκθέσεις ΔΝΤ - ΕΕ για την ελληνική οικονομία και την προοπτική διαμόρφωσης ενός νικηφόρου κοινωνικού – πολιτικού μετώπου

Του Δημήτρη Μαριόλη

Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκαν δυο εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ αντίστοιχα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα :

        I.      Η έκθεση του ΔΝΤ που συντάχθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ (Article IV Consultation) και καταρτίστηκε από τον Ολλανδό τοποτηρητή του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπόμπ Τράα.

      II.      Η έκθεσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα με τίτλο «Συρρίκνωση της οικονομίας σε συνδυασμό με ανάκαμψη της εμπιστοσύνης» και υπότιτλο «Θα είναι το 2013 η τελευταία χρονιά της ύφεσης;»


πέρασε η μπόρα – πέρασε…μουρμουρίζουν τα ναυάγια

Η κυβέρνηση αξιοποίησε το περιεχόμενο των εκθέσεων για να νομιμοποιήσει τις πολιτικές κοινωνικής καταστροφής και ραγδαίαςυποτίμησης της εργασίας. Ισχυρίστηκε εν ολίγοις τρία πράγματα[1] :

  • Ότι από το επόμενο έτος μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης – άρα τα δύσκολα πέρασαν
  • Ότι το 2014 θα βγούμε αναγκαστικά από το μνημόνιο
  • Ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα εάν υλοποιηθούν κατά γράμμα τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται


τι λένε οι εκθέσεις

Ας δούμε όμως τι λένε οι δυο εκθέσεις και σε ποιο βαθμό επαληθεύουν τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Αφιέρωμα : Μάης '68

Σαραντα πέντε χρόνια από την εξέγερση που συγκλόνισε τον πλανήτη και αποχαιρέτισε την μεταπολεμική ανάπτυξη.

Δείτε :

εξαιρετικό ντοκυμαντέρ του infowar :

Μάης 68: Παγκόσμια Εξέγερση

“Πεθαίνοντας στα τριαντα” - ταινία του Romain Goupil


Μεγάλες νύχτες, Μικρά πρωινά 


Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η Ελληνική Οικονομία και το Νέο Σημείο Διακλάδωσης του Ευρωπαϊκού Συστήματος

Θεόδωρος Μαριόλης
Αν. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

[Το παρόν κείμενο παρουσιάστηκε στην Ημερίδα Πολιτικού Διαλόγου: «Έξοδος από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση; (Αναγκαιότητα, δυνατότητες, προοπτική)», ΑΣΟΕΕ, 24 Απριλίου, 2013. Προγενέστερη εκδοχή του παρουσιάστηκε σε συνάντηση του «Study Group on Sraffian Economics», τον Μάρτιο του 2013: Ευχαριστώ τους Κώστα Παπουλή, Νίκο Ροδουσάκη  και Γιώργο Σώκλη για σχόλια και προτάσεις. Τέλος, ευχαριστώ τον Λευτέρη Τσουλφίδη για εκτενείς συζητήσεις πάνω στο αντικείμενο.]

Κατά τη Γενική Θεωρία των Συστημάτων, όταν η συσσώρευση ποσοτικών μεταβολών σε ένα σύστημα υπερβεί ορισμένο όριο, σημειώνεται ποιοτική μεταβολή στη δυναμική συμπεριφορά του ή, αλλιώς, «διακλάδωση» (bifurcation). Η ευστάθεια, η παλινδρομική αστάθεια, η κυκλοειδής περιφορά ή, εναλλακτικά, η χαοτική κίνηση διαδέχονται η μία την άλλη. Όσον αφορά την ΕΕ, ένα καθοριστικό σημείο διακλάδωσης ήταν η εισαγωγή του ευρώ. Μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία,  αυτή η εισαγωγή οδηγεί, αναπόφευκτα, σε νέα διακλάδωση.

1. Η Κατάσταση
Στην Ελλάδα, έπειτα από τέσσερα χρόνια εφαρμογής της εσωτερικής υποτίμησης, η «επίσημη» ανεργία έχει υπερβεί το 27% και η αθροιστική μείωση του ΑΕΠ το 20%. Η ανάλυση των στοιχείων (βλέπε Μαριόλης, 2012α) δείχνει ότι ακόμα και αν αυξηθεί, εφεξής, το ΑΕΠ με μέσο ετήσιο ρυθμό 1%, τότε μετά από μία δεκαετία η ανεργία θα είναι στο 30%. Δείχνει, επίσης, ότι για να αρχίζει να συμπιέζεται η ανεργία πρέπει, από αύριο κιόλας, το ΑΕΠ να αρχίζει να αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 2%. Έτσι, για να έχουμε μία συμπίεση της ανεργίας στο π.χ. 10% μέσα σε 5 έτη, απαιτείται αύξηση του ΑΕΠ με μέσο ετήσιο ρυθμό 5.4%, ο οποίος ενέχει αύξηση της απασχόλησης με μέσο ετήσιο ρυθμό 4.4%, δηλ. τη δημιουργία 181 χιλιάδων θέσεων εργασίας ανά έτος.

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Καλό Πάσχα...

Για τους νάνους και τα αφεντικά τους (Χρόνια των λαϊκών παθών)

ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ
"Canto General" - μετάφραση Δανάη Σταρτηγοπούλου

Όμως πίσω απ’ όλους αυτούς είναι ανάγκη
να ψάξεις. Υπάρχει κάτι πίσω από τους προδότες
και τους ποντικούς που ροκανίζουνε.
Υπάρχει μία αυτοκρατορία που στρώνει
το τραπέζι και σερβίρει τα φαγητά και
τις σφαίρες.
Θέλουν να κάνουν και σε σένα
Αυτό που καταφέρνουν
στην Ελλάδα. Οι ρομιοί «σενιορίτος»
σε τσιμπούσι, βόλια για το λαό στα βουνά:
πρέπει να ξεθεμελιώσουν
το φτερούγισμα της καινούργιας Νίκης
της Σαμοθράκης, πρέπει να κρεμάσουν,
να σκοτώσουν, ν’ αφανίσουν, να μπήξουν
το φονικό μαχαίρι που τη λαβή του
χουφτώνουν στη Νέα Υόρκη,
πρέπει να εξολοθρέψουν δια πυρός
την περηφάνια του ανθρώπου που πρόβελνε
από παντού λες και γεννιόταν
από την αιματοπότιστη γης.

Πρέπει - λέει- να οπλιστεί ο Τσάνγκ
κι ο βδελυρός Βιδέλα, και πρέπει
χρήμα να τους δώσουν για φυλακές, φτερά
για να βομβαρδιστούν οι πατριώτες, και πρέπει
να τους πετάν το ξεροκόμματο, τίποτες δολάρια,
κι εκείνοι αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα:
τις ψευτιές, τη διαφθορά, το πάτημα επί
πτωμάτων, την ώρα που οι κυρίες τους φορούνε
τα πανάκριβα «βιζόν».

Δεν έχει σημασία ο βραχνάς του λαού, αυτό
ίσα ίσα το βασανιστήριο είναι χρήσιμο
στους κύριους κι αφέντες του χαλκού, κι αυτά
δεν είναι λόγια, υπάρχουν γεγονότα:
Οι στρατηγοί παρατούν το στρατό και υπηρετούν
σα βοηθοί το επιτελείο
του Τσουκικαμάτα, κι όσο για το νίτρο,
ο «Χιλιανός» στρατηγός ορίζει με το ξίφος του
πόση πρέπει να ζητήσουν αύξηση μεροκάματου
οι άνθρωποι της πάμπας.

Έτσι προστάζουν από πάνω,
Από το πορτοφόλι με τα δολάρια.

Έτσι παίρνει τη διαταγή ο προδότης νάνος.
Έτσι οι στρατηγοί κάνουν τους αστυνόμους.
Έτσι σαπίζει ο κορμός του δέντρου
της πατρίδας.

Από το jungle-report